MÖRDARSNIGLAR

Flera medlemmar har under sensommaren rapporterat att de har mördarsniglar på lotten. Det är synnerligen otrevligt och vi får försöka hjälpas åt att utrota dem.

Mördarsnigeln, även kallad spansk skogssnigel, invaderar våra trädgårdar. Salladsplantor och mycket annat slukar sniglarna snabbt. Här får du tipsen som håller sniglarna borta!

Så bekämpar du mördarsnigeln

Det kan kännas hopplöst att plocka hundratals sniglar varje dag, men det har effekt. Hjälps åt i kvarteret! Tänk på att varje snigel du plockar annars kan lägga hundratals ägg under säsongen. Flest sniglar hittar du tidigt på morgonen och i skymningen, särskilt vid fuktigt väder eller dagg.

  • Klipp huvudet av sniglarna, någon centimeter bakom framändan. Lägg döda sniglar i soporna eller gräv ner dem. Får de ligga kvar lockar de fler sniglar.
  • Lägg ut smaksatt järnfosfat i pelletsform. Det säljs som bekämpningsmedel mot sniglar. Sprid glest. Medlet har effekt mot sniglar men är harmlöst för däggdjur, småkryp och daggmaskar.
  • Kaffe tycks innehålla något som sniglar inte gillar, därför kan strängar av kaffesump vara värt att prova. Strängar av kalk och aska hejdar också sniglarnas framfart, men bara så länge de är torra.
  • Plåtstaket med vikt kant kan sniglar inte ta sig förbi. Sätt på kanten till kompost och odlingslådor.
  • Elstängsel är effektivt.
  • Snigelbromsen är ett färdigt elstängsel, se snigelbromsen.se.
  • Sniglar gillar inte koppar. Utnyttja det runt krukor och odlingslådor.

NEMATODER/NEMASLUG

Nemaslug är produktnamnet för nematoder som används för att bekämpa sniglar. Kom ihåg att du inte behöver använda nematoder över hela din trädgård utan kan fokusera på de områden där du brukar se flest sniglar.
http://www.snigelshopen.se/nematoder/nematoder-nemaslug-40-m2-3-stegspakethttp://www.snigelshopen.se/nematoder/nematoder-nemaslug-100-m2-3-stegspaket

Tänk på att granska alla växter du får eller köper. Kolla också jorden så att där inte finns snigelägg. De är mjölkvita, tunnskaliga och ligger klumpvis till skillnad från gödselmedelskorn som är hårda och ligger jämnt fördelade i jorden.

Det är också bra att ha en speciell plats där du kan hålla nya växter under uppsikt. Försäkra dig om att inga sniglar kommer från dem under någon månad innan du planterar växterna i trädgården.

Styrelsen