Sensommarfunderingar

Lång, het sommar

Vi har verkligen haft en extremt varm och torr sommar. Det mesta har dock vuxit över förväntan. Vattenslangarna har varit i flitigt bruk. Av och till har det bildats kö vid vattenposterna. Den 29 juli fick vi ett skyfall som gav 82 mm och översvämning, inte bara vid resecentrum. Förvånat konstaterar man att odlare dagen efter kommer ut och drar vattenslang och inte bara VATTNAR utan DRÄNKER sina grödor. Man undrar hur det är ställt.

Nästa undring gäller SKÖRDEN. Man gräver, sår, planterar och rensar. Tillför jord och gödning och vatten, vatten, vatten. Det kostar arbete, möda och pengar. Att man inte sedan plockar sina bär, morötter, tomater, gurkor med mera leder sannerligen inte till något hållbart samhälle. Det verkar också som att vissa odlare inte alls besöker sina lotter efter den första vårsådden och planteringen. I augusti verkar ordningen på en del lotter ha klappat ihop och en handfull är rent anskrämliga. Inte bra, inte trevligt.

Kinesiskt studiebesök

I början av augusti hade vi besök av en delegation från Kina som ville se odlingarna och höra mera om hur det fungerar här. Våra gäster var mäkta imponerade av att kommunen arrenderar ut områden för privatpersoners odling. Efter en stunds trevliga samtal avslutades besöket med en rundvandring på området och smakprov på röda vinbär, som ansågs sura men åts med goda miner.

Hösten är i antågande och därmed några aktiviteter

Vår traditionella septemberträff med tipspromenad, plantbyte och fika inträffar söndagen den 2 september kl. 14 – 16 på kolonin. Alla är hjärtligt välkomna.

Styrelsen går höstsyn på odlingsområdet 28 – 30 september och har styrelsemöte den 30 september.

Höststädning samlas vi till lördagen den 20 oktober kl. 11 – 15. Se närmare på anslagstavlan längre fram.