Medlemsinfo maj-juni 2018

Medlemsinfo 2018-06-04

Inspektion, stölder och värme

Under helgen 2 och 3 juni inspekterade styrelsen hela odlingsområdet och fann att det råder i stort sett tillfredsställande ordning. Påpekanden eller tillsägelser om ordningen skickas eller har skickats till 20 odlare liksom två varningar i enskilda mail.

Med informationen och pekpinnarna nedan önskar vi alla en trivsam och givande odlingssäsong.

STÖLDER

Dessvärre har vi råkat ut för ett antal stölder. Vår nya maskindrivna gräsklippare stals någon gång mellan den 20 och 22 maj. Den manuella gräsklipparen stals några dagar senare. För ett par dagar sedan stals en vattenslang från nedre vattenposten. Det spräcker vår budget men vi ska försöka att ersätta det stulna.

GRÄSKANTER OCH VÄXTER I GÅNGARNA

Alla odlare uppmanas på skarpen att klippa kanterna i gången utanför sin lott. Se också till att inte rabarber, bärbuskar eller andra växter sticker ut i gången. Med gräsklippare mejar vi ner dem om vi måste gå nära lotten. Även bräder och stenar i kanterna hindrar gräsklippningen.

BUSKNÄT ÄR FÅGELDÖDARE

Nät (blåa eller gröna) som ska skydda jordgubbar och bärbuskar är fågeldödare. Fåglarna fastnar med tassarna eller huvudet, blir hysteriska och stryps. Vi uppmanar alla odlare att tänka efter om man kan täcka över sina bär med något annat, till exempel fiberduk eller finmaskiga nät av hårdplast.

DUMPNING AV SKRÄP I RISHÖGEN ÄR INTE TILLÅTEN

Rishögen på lott 32 där vi brukar elda under städdagarna är till för torrt RIS. Där får inget skräp, plast, gamla möbler, ogräs eller annat otyg dumpas. Vi hyr en container till vårstädningen (dyrt nog) där man kan kasta större grejer. Under tiden forslar man bort sitt eget skräp. Komposterar gör man på sin egen odlingslott. Kompost är en del av kretsloppet. Man får inte heller kasta över till skogsdungen som är kommunens mark.

VATTEN
I den ihållande värmen och torkan går det åt mycket vatten. Tänk på att se till att stänga vattenkranen efter vattning och låt inte vattnet rinna på lotten under lång tid medan ni rensar eller fikar eller vad som helst.

Styrelsen                                                                       

 Vår gräsklippare är stulen

Vår nya maskingräsklippare försvann någon gång mellan söndagen den 20 och tisdagen den 22 maj. Den var låst nere på redskapslotten. Om någon sett något så hör av er till styrelsen. Stölden är polisanmäld. Nu har vi bara ”handjagaren” så vi får se hur det blir med gräsklippningen resten av säsongen.

Vårbruket i full gång

Vi har njutit av högsommarvärme ett antal dagar och vårbruket på kolonin är i full gång. Roligt att se så mycket aktivitet efter den barska vintern.  Vi är övertygade om att alla odlare har rensat upp sina lotter senast den 1 juni som brukligt. Styrelsen kommer att syna lotterna i början av juni som vanligt.

Våra stigar har fått fina namnskyltar

Ni har säkert sett att vi har fått upp fina namnskyltar vid våra stigar gjorda av John och Hanna. På anslagstavlorna finns en karta där namnen är utmärkta så nu är det lätt för alla odlare att hitta hem till sin lott.

Kommunen gallrar träd

Som många av er redan sett så sitter det anslag vid skogsdungen mot Råbyvägen att kommunen kommer att gallra träd under sommaren. Detta sker dels av säkerhetsskäl och, som det sägs, för att odlingen ska få mera sol. Vi kan alltid hoppas. Föreningen har under ett antal år påtalat till kommunen att det finns en del torra träd i dungen, en del i riskzonen för att ramla över till oss om de bryts. Nu är det bara att vänta på resultatet.

Gräsklippning

Vi har ett gäng frivilliga odlare som kommer att klippa gräset i våra gångar under säsongen. Listan sitter på anslagstavlan. Varje lottinnehavare ska dock själv se till att hålla gräskanterna mot gången ansade eftersom gräsklipparen inte kan köra in över kanten på lotterna. Se också till att det inte ligger lösa stenar i kanten och håll undan stora växter från gången. Det är lätt att kvistar på bärbuskar bryts. Rabarber har också en tendens att växa sig stor och bre ut sig.

Om man har egen gräsmatta på sin odlingslott så måste man se till att hålla den klippt och snygg. Det finns en manuell gräsklippare på redskapslotten (12) som man får låna för ändamålet.

Därmed ser vi fram mot en skön och lyckosam odlingssäsong.
Styrelsen